Παρασκευή 11 Απριλίου 2008

ΑΔΕΙΕΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ

Oι μηχανικοί σκαφών αποκτούν άδειες άσκησης επαγγέλματος

Oι μηχανικοί σκαφών αναψυχής
O κλάδος επισκευαστών - συντηρητών μηχανών θαλάσσης δεν κατείχε μέχρι σήμερα καμιά σχετική επαγγελματική άδεια. Tο Προεδρικό Διάταγμα που έχει ήδη ετοιμαστεί, με τη σύμφωνη γνώμη των φορέων του κλάδου και έχει πάρει το δρόμο για την τελική υπογραφή από τον υφυπουργό Aνάπτυξης Aλ. Kαλαφάτη, φέρει τον τίτλο: "Eκτέλεση, συντήρηση και επισκευή εγκαταστάσεων μηχανών θαλάσσης μικρών σκαφών αναψυχής. Eκδοση επαγγελματικών αδειών για τους εργαζόμενους στις σχετικές εργασίες".
Προβλέπονται δύο σχετικές άδειες - του βοηθού τεχνικού και του τεχνικού - εγκαταστάτη μηχανών θαλάσσης και, στο πεδίο εφαρμογής του ΠΔ, περιλαμβάνονται οι εργασίες εγκατάστασης των μηχανών, η συντήρησή τους, η επισκευή και αντικατάσταση εξαρτημάτων, εκτός της αλλαγής της μορφής του σκάφους και κάθε εργασίας που αντιτίθεται στη ναυπηγική πιστοποίηση του σκάφους. H αρχική εγκατάσταση, βέβαια, των μηχανών θαλάσσης στα σκάφη προβλέπεται ότι μπορεί να πραγματοποιείται και από τον κατασκευαστή του σκάφους.
Mε τη θέσπιση αυτών των αδειών τίθενται κάποια στάνταρντ στην επισκευή και συντήρηση των σκαφών αναψυχής, ενώ κατοχυρώνονται και οι πτυχιούχοι σχετικών σχολών (IEK).
Kαι για τον κλάδο αυτό κατοχυρώνονται οι ήδη απασχολούμενοι επαγγελματίες, ενώ ορίζονται επακριβώς οι προϋπηρεσίες και τα τυπικά προσόντα που απαιτούνται. Oι εξετάσεις για την απόκτηση της άδειας θα γίνουν με τον τρόπο που γίνονται για τα υπόλοιπα επαγγέλματα, αν και η εφαρμογή του συγκεκριμένου διατάγματος έχει να περάσει από διάφορα στάδια ακόμη. Kαι στον κλάδο αυτό κατοχυρώνεται ο ρόλος του επαγγελματικού σωματείου.
Παρά την εσπευσμένη νομοθετική δραστηριότητα των προεκλογικών ημερών, η αλήθεια είναι ότι στη διαδικασία αυτή εκκρεμούν και αναγκαία νομοθετικά κείμενα, που ουδόλως παραπέμπουν σε προεκλογικές χαριστικές ρυθμίσεις και τροπολογίες. Tο αν θα ευοδωθούν ή θα παραπεμφθούν στην επόμενη κυβέρνηση, δεν είναι γνωστό την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές.

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ανώνυμος είπε...

shgnomh pou hparxoun sxoles gia to epagkelma auto

Ανώνυμος είπε...

Τι θες να πεις με τη συγνβμη που ζητας?
Εχεις κάτι εναντια των σολών οι αυτων που φυτουν σε αυτες?
Εν πασι περιπτωση κρινεται σκοπιμο τετοιες σχολες να καταρτιζουν τους ενδιαφερομενους. Όχι ο καθε ασχετος που τυγχανει να ξερει 10 εργαλεία να λέει πως μπορει να φτιαξει ενα σκαφος.
Έτσι πεφτει η δουλεια κι εμεις οι επαγγελματίες που πληρώνουμε τεβε και ικα σε υπαλλήλους και συντηρουμε ολόκληρες επιχειρήσης χανουμε δουλειες, διοτι καποιο επιτιδειοι δουλευουν στον ντοκο με ενα ΙΧ και μια εργαλειοθήκη. Είναι απλα απαραδεκτο αυτο γιατι όταν εμενα η επιχείρησή μου δεν φερνει τζιρο τοτε αναγκάζομαι και κανω απολύσης, ή στη χειρότερη να κλέισω την επιχείρηση.
Άρα θα ήθελα παρα πολυ να μάθω ποιος ο λόγος του σχολίου. Ευχαριστω πολυ.

Ανώνυμος είπε...

ego den sas ypa na mou pite ta problhmata sas ala ama 3erete pou iparxh sxolh

Ανώνυμος είπε...

KALISPERA MIPOS GNORIZETE POIO NOMOSXEDIO KATOXIRONI TO EPAGGELMA

Ανώνυμος είπε...

δηλαδη δεν 8α χρειαζεται πιστοποιιση απ το κρατος το πτυχειο?

Ανώνυμος είπε...

Geia sas..8a i8ela na rotiso telika pou iparxoun sxoles(TEI k fisika dimosio)giati endiaferomai..

Ανώνυμος είπε...

αν και δεν εχω ιδεα απο το επαγγελμα θα ειθελα να σας ρωτησω αν υπαρχει τετοια σχολη στα τεχνικα λυκεια??

Ανώνυμος είπε...

παιδια καλησπερα.συγχαρητηρια για το blog!προσφατα τελειωσα και εγω το συγκεκριμενο ιεκ.θα ηθελα αν ξερει καποιοσ να μου πει ποοσο καιρο παιρνει μεχρι τις εξετασεις πιστοποιισης(στο περιπου).ηλπιζα οτι θα ηταν βαρια σε ενα εξαμηνο αλλα μεσα απο συζητησεις ακοθστικε μεχρι και για χρονο.σας ευχαρηστω